"Ползването на част от отпуска може да се отлага за следващата календарна година от
работодателя и/или от служителя, като отложената част не може да надвишава половината от полагащия се за съответната година отпуск;"
Аз така го разбирам...
Могат да се отложат не повече от половината полагаеми дни
и се изисква в писмена форма искане за отлагане
Правата ми при командировка

За дните, през които съм командирован, освен пътни, дневни и квартирни, аз трябва да получа възнаграждение. Това възнаграждение е не по-малко от брутното ми трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, през който е командироването.
BG   
Номер по ДДС   BG 202813289
Дата на получаване на запитването   2015/11/11 10:31:51
Име   Спортник - ЕООД
Адрес   кв. Редута ул. Живко Николов №20 обл.СОФИЯ, гр.СОФИЯ 1505
Аз пиша Спортник. Все пак те извършват услугата и ми я фактурират.
   НАРЕДБА за структурата и организацията на работната заплата
   Чл. 12. (1) За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

 (2) За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.

 (3) В случаите по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда при определянето на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя.

 (4) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2008 г.) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:

 1. трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия;


ПМС № 147 на МС от 29.06.2007 г. за определяне на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит минимален размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е определен на 0,6 на сто за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит. ЦБ/
Член единствен. Определя минимален размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит 0,6 на сто за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит.
Здравейте,колко време след прекратяване на ТД работодателя има задължение да представя данни за болничен  лист на напусналия?
Мисля ,че 2 мес.но не го намерих сайта на НОИ 
До колкото съм чела, когато няма база се взема възнаграждението по трудов договор, работните дни за месеца и се изчислява пропорционално.

(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

Благодаря много!
А на каква база ще се изчисли  пл.отпуск?...

Аз имам работник назн.на 05.03.15 и на 23.03.2015 иска да напуща
Дължа един ден обезщетение за неизползван отпуск ,но няма база за изчисление...според програмния ми продукт :smile1:
Моля по компетентните да дадат съвет,какво да го правя тоя един ден?
Отстъпката е само при подаване с ПИК,ако влезете  с ПИК и попълвате ще Ви е активна клетката
ВНИМАНИЕ!

Наличието на синтактично грешни идентификационни номера за целите на ДДС на Ваши контрагенти в отчетните регистри и/или във VIES декларацията може да доведе до предприемане на контролни действия от страна на органи по приходите на НАП за установяване на действителните Ви задължения, в резултат на които е възможно:
   да не бъде призната вътреобщностна  доставка, по която получател е търговец с невалиден идентификационен номер за целите на ДДС при което се приема, че е налице доставка с място на изпълнение на територията на страната, подлежаща на облагане със ставка 20%.
    некоректно отразяване на ДДС номер при вътреобщностна доставка или придобиване може да доведе до възлагане на последващи контролни дейности на Вашия контрагент, вследствие на което да се  влошат търговските Ви взаимоотношения.
Благодаря
Хубав ден!
 :smile1:
инициативата е на работодателя
Здравейте ,може ли някой да ми каже има ли промяна в обезщетението за безработица при освобождаване по чл.71 ,нали се изчисляваше на база стаж и осигуровки а не минималното 7.20 на ден или греша?
Благодаря и на мен ми се ще да е като ДМА :)

Здравейте,
моля за мнение ,че нещо се разтриумих...
Имам закупена мрежа оградна за около 2000 лв. Мислех да я заведа като ДМА но в

Единен класификатор на основните средства чета това:

Съоръжения строителни благоустройствени:
   огради:
1   дървени
2   от тухли
3   с каменна зидария
4   бетонни - монолитни
5   метални
6   комбинирани

Ще се използва за ограда на земеделски парцел от който се произвежда и  продава продукция така ,че може да мине и като разход за производство...но кое е по-правилно ?
Да ,но договора е сключен и подписан и от ВУЗ-а
Имах такъв случай миналата година,от ИТ ми отговориха ,че това е договорка между учебното заведение и работодателя.Трябва да има договор за уч.практика ,а дали да е платена или не се уточнява в договора.
Платени са им дните ,но имам ли задължение да подавам справка за извънреден труд към ИТ?
Здравейте,
имам напуснали работници преди да е изтекъл периода за изравняване и им се явяват надработени дни,трябва ли да уведомявам ИТ за извънреден труд
 и има ли  примерен формуляр за подобна справка или се пише свободен текст?